• +359878893489
  • ssymphonyorchestra@gmail.com
  • Sliven, Bulgaria

Ансамбъл Gli Accordati възникна спонтанно през 2014, като реализация на една отдавнашна смътна мечта, на много желания, като пееща форма на приятелство и израз на взаимна „настроеност“. Това значи името ни – „настроените“. Един с друг, към друг, към публиката, към музиката.

Ансамбъл Gli Accordati

Ансамбълът има кратка (засега) история, която включва концерти в сезона на Софийска филхармония, в рамките на Фортисимо фамилия, на Дните на камерната музика в Габрово, на Седмицата на камерната музика в Добрич, на Мартенски музикални дни с оригиналната версия на Моцартовия Реквием заедно с ансамбъл Musica Nova Sofia и с представяне на псалми и кончерти из Вечерня на блажената Дева Мария от Клаудио Монтеверди, както и неговите Madrigali guerrieri et amorosi, програмите Клюки и схватки от Ренесанса, Come va tutto bene?, Six chansonsX3…  Историята ни е всъщност в бъдещето. Репертоарът ни съдържа както най-изискани образци на musica riservata, молитви и псалми така и най-безпардонни виланели, шансони и морески. 

Ние сме певци, пеещи диригенти и – (почти)непеещ диригент. Спомням си за един великолепен британски ансамбъл, който се нарича Joyful company of singers – ето това име, с всичко, което стои зад него ме привлече и накара да опитаме – дали отново ансамбловото вокално музициране може да бъде joyful? Радостно? Чисто? Настроено?“

Драгомир Йосифов