• +359878893489
  • ssymphonyorchestra@gmail.com
  • Sliven, Bulgaria
Виктор Теодосиев валдхорна

Виктор Теодосиев валдхорна

Името на 17-годишния ВИКТОР ТЕОДОСИЕВ – ученик в софийското Национално музикално училище „Любомир Пипков“ – все по-често се появява по концертните афиши в цяла България.  Той е от семейство на известни музиканти, наследствен валдхорнист, и не е изненада за никого, че още от малък вече приема музиката като своя съдба. 

Виктор печели конкурс след конкурс – съвсем наскоро получи първа награда на Международния младежки музикален конкурс в Токио. Но по-важното е, че макар и толкова млад, той вече често е канен за концерти – като солист, оркестрант и камерен изпълнител. А лятото му беше шеметно – беше в Италия с оркестъра на Андреа Бочели, във Франция с международен духов квинтет, наскоро и в Приморско – с Младежка филхармония – София.

Роден през 2005 г. в семейство на музиканти – майка му е флейтистката Мила Павлова, а баща му – Ясен Теодосиев, е соло валдхорнист в Симфоничния оркестър на БНР и преподавател в НМА „Проф. П. Владигеров“. Дядо му също е бил валдхорнист в Оркестъра на радиото, а баба му, Олга Шурбанова, е сред най-авторитетните музикални критици, била е главен редактор и директор на издателство „Музика“.

Виктор Теодосиев е участвал в майсторски класове на Аркадий Шилклопер и Радек Баборак. Той е носител на Първа награда от Международния конкурс за изпълнители на „Трявна Арт Фестивал“ 2020 г.; на Първа награда сред всички изпълнители на духови инструменти във възрастовата група 14-17 години от International Moscow Music Competition 2020; Първа награда в King’s Peak International Music Competition 2021, САЩ; Първа награда от XXIX Международен конкурс „Музиката и Земята“ 2021, София; Първа награда с трио „Лауреат“ в V Международен конкурс за камерна музика и индивидуални изпълнители „Проф. Асен Диамандиев“. Неотдавна младият изпълнител получи Grand Prix d’Honneur от първото издание на Международния конкурс за млади таланти в класическата музика, организиран от Eurochestries International във Франция. В състезанието участват 228 кандидати между 12 и 25 години от 36 държави. След тях са избрани десет, които получават голямата награда. Тя включва участие на международния фестивал на оркестъра през 2022 или 2023 г. и концерт като солист на Eurochestries symphony orchestra, както и още участия в други концерти с оркестри или камерни ансамбли.

Печели също и Гран при сред валдхорнистите от всички възрастови категории от международния конкурс Юрокестри 2021 във Франция, Първа награда от Лондонския конкурс за класическа музика 2022.

Виктор се изявява като солист на оркестри като камерния ансамбъл “Софийски солисти”, Академичния симфоничен оркестър, Международния младежки оркестър „Юрокестри“, камерен оркестър “Орфей”, Габровския камерен оркестър, Български камерен оркестър – Добрич, Камерен оркестър “Дианополис” – Ямбол, Камерен оркестър – Хасково, Разградската филхармония и др. 

През настоящата 2023 г. е избран в състава на престижния Младежки Концертгебау оркестър сред 400 кандидатури от целия свят.