• +359878893489
  • ssymphonyorchestra@gmail.com
  • Sliven, Bulgaria
Виторио Чеканти виолончело

Виторио Чеканти виолончело

ВИТОРИО ЧЕКАНТИ започва да свири на виолончело на пет години, учи при Миша Майски и Дейвид Герингас и завършва с отличие като ученик на Наталия Гутман в Hochschule für Musik в Щутгарт.

Той дебютира като солист на 17 години, изпълнявайки Концерта за виолончело на Лало под диригентството на Пинхас Щайнберг в Musikvereinssaal във Виена и Концерта за виолончело на Сен-Санс в Театро ди Сан Карло в Неапол, който е излъчен по телевизията RAI TV.

Оттогава той е канен да свири редовно като солов артист в Европа, Америка и Азия, свирейки най-важните концерти за виолончело от класическия репертоар като Дворжак, Шуман, Хайдн, Шостакович, Троен Бетовен, Рококо вариации на Чайковски, с диригент като Стайнберг, Максуел Дейвис, Нойхолд, Урбини, Калди, Пинцаути, Лупес, Балан, Гарбарино, Ким, де Вриенд, Сардели.

Той е изпълнявал интеграл на сонатите и вариациите за виолончело на Бетовен в една вечер в LG Arts Center в Сеул и в Bunka Kaikan в Токио, както и Тройния концерт в престижния Seul Arts Center.

Силно проявяващ интерес към камерната музика, Виторио Чеканти редовно свири с изтъкнати музиканти като Максим Венгеров, Вадим Репин, Иври Гитлис, Тоби Хофман, Пиетро Де Мария, Борис Березовски, Андреа Лукезини, Максанс Ларийо, Константин Богино, Франко Петраки, Джефри Суон и др. , и има тясно сътрудничество с пианиста Бруно Канино от 15 години.

Виторио Чеканти е президент на ContempoArtEnsemble и основател на ContempoArteFestival, като и двата популяризират съвременната музика.

Той е свирил и дирижирал безброй световни премиери и има близки връзки с много от най-изтъкнатите днешни композитори, включително сър Питър Максуел Дейвис, Кайя Саариахо, Джонатан Харви, Лучано Берио, Салваторе Скиарино, Пиер Булез, Азио Корги и Стив Райх.

Той е направил много записи, включително сонатите за виолончело на Бетовен за EMI Classics, пълните произведения на Шопен и Пуленк за виолончело и пиано и Концерта за виолончело на Сардели с Modo Antiquo, дирижиран от композитора за Brilliant Classics, пълните произведения на Менделсон и Форе за виолончело и пиано с пианиста Бруно Канино за списание Amadeus, плюс пълните произведения на Питър Максуел Дейвис за виолончело, включително неговия Концерт за виолончело за Наксос.

Професор в консерваторията Castelfranco Veneto и в Accademia Chigiana в Сиена, той е водил майсторски класове в Кралската музикална академия в Лондон и в университета в Синсинати. Виторио Чеканти е основател и артистичен директор на музикалния фестивал в Ливорно.

Свири на виолончело, направено във Венеция през 1720 г. от Карло Тонони.

През 2005 г. получава сребърен медал от президента на италианската република Карло Азелио Чампи.