• +359878893489
  • ssymphonyorchestra@gmail.com
  • Sliven, Bulgaria
Георги Калайджиев цигулка

Георги Калайджиев цигулка

Георги Калайджиев е български цигулар и благодетел. През 2009 г. създава в Сливен, първата в Европа музикална школа за бедни деца – проект „Музиката вместо улицата“. От 2014 г. е почетен гражданин на гр. Сливен, а през 2019 г. му е присъдена престижната награда за изкуство „Добри Чинтулов“. Известен е с титлата си „маестро“ Георги Калайджиев, като концертмайстор на Софийски солисти и на филхармонията в Гисен. 


Георги Калайджиев е роден през 1947 г., в град Сливен.

Произхожда от бедно ромско семейство, което живее в ромската махала на града – квартал „Надежда“. Бащата на Георги Калайджиев е цигулар, учи в Консерваторията в София, но не успява да завърши, поради бедност. Понякога му се налага да свири на улицата, за да издържа семейството си.

През 1960-те години, бащата на Георги Калайджиев работи в оркестъра на ресторант „Гера“, в Сливен. През 1963 г. оркестърът свири, в присъствието на кмета на града, Георги Йорданов, и други административни ръководители. Георги Калайджиев свири соло и печели бурни аплодисменти, на публиката. Баща му споделя с кмета, че иска да прати сина си, да учи в музикално училище, но няма средства.

Кметът на Сливен, Георги Йорданов, отпуска на младия талант общинска стипендия „Добри Чинтулов“ и Георги Калайджиев отива да учи в Музикалното училище, в Бургас. Оттам са едни от най-хубавите му спомени: „за мен Бургас е свещен град, разхождал съм се толкова много по „Богориди“, там са моите първи сцени.“ Георги Калайджиев е изключително прилежен ученик. Сутрин пристига първи в училището и често си тръгва последен.

След средното си образование, завършва с отличие Българската държавна консерватория в София. Следва двугодишна специализация по камерна музика, при известния диригент и музикален педагог Вилмош Татрай, в консерваторията „Ференц Лист“, в Будапеща.[5]

След като завършва висшето си образование, Георги Калайджиев е приет на работа в камерния оркестър за класическа музика „Софийски солисти“. Благодарение на своя талант и прилежание, съвсем скоро е избран за концертмайстор на групата. Участва в множество успешни изяви в България и по света.[5] Изнася концерти в Карнеги Хол (Ню Йорк, САЩ), Роял Албърт Хол (Лондон, Англия), Операта в Сидни (Австралия), в Япония, Сингапур, Хонг Конг и Китай. На фестивала в Байройт, по случай откриването на Вагнеровите празници, свири с Томас Брандис и проф. Саша Гаврилов.[3]

През 1993 г., икономическата криза принуждава Георги Калайджиев да емигрира в Германия. Той бързо се реализира, като концертмайстор на Филхармоничния оркестър на град Гисен и в любителския оркестър „Колегиум музикум“, в Щадалендорф. Започва да преподава на деца и студенти, в Германия.

Георги Калайджиев е женен за Мария Хаушилд, германска гражданка и социален психолог. Имат двама сина.

През 1999 година създава собствен камерен ансамбъл – „Студио Концертанте“, на който е художествен ръководител и до днес.[