• +359878893489
  • ssymphonyorchestra@gmail.com
  • Sliven, Bulgaria

Красивият, тъмен глас на италианският контраалт КАНДИДА ГУИДА подхожда идеално както за комични, така и за романтични роли. Силата на ниския й регистър, яркото музикално присъствие, гъвкавостта и широкият обхват на гласа й, пасват както на героичните роли на Хендел и Вивалди, така и на произведения от Перголези, Лео и Росини. 

Лауреат е на множество престижни международни конкурси – първа награда в международното състезание „Франческо Албанезе” през 2010 г., през същата година първа награда в конкурса „Belvedere di San Leucio” и финалист в бароковото състезание „Франческо Мария Русполи” през 2015 г., първа награда на известния конкурс за певци в Сполето, Италия. Победител в състезанието Fatima Terzo 2016 в конкурса Jole de Maria през 2016 г. През 2018 г. тя е финалист на конкурса Toti dal Monte.

Кандида Гуида

Родена във Вико Екуенсе (Неапол), Кандида Гуида завършва с отличие консерваторията в Салерно. От години редовно участва в майсторските класове, провеждани от Райна Кабаиванска в Академията Chigiana в Сиена и в Нов български университет в София. Учи и при Бернадет Манка ди Ниса в Accademia Chigiana и посещава курсовете за напреднали в Моцартеум в Залцбург в класа на Маряна Липовшек, редовно посещава и курсове за барокова музика в Академия Вивалдиана под ръководството на Джема Бертаньоли.

 През 2008 г. завършва магистър по пеене, под ръководството на Райна Кабаиванска, в Института „Оразио Веки” в Модена, а през 2012 г. завършва изпълнителска практика по бароково пеене при Антонио Флорио в „Сан Пиетро а Мажела” в Неапол.

Кандида Гуида развива международна кариера, пеейки в повечето най-престижни оперни театри в света.

Като действителна студентка на академията Росиниана, режисирана от Алберто Зеда, тя участва в продукцията на „Пътешествието до Реймс“. Сред оперните роли Орфей в Орфей и Евридика от Глук в Real Giardino di Capodimonte (Неапол), впоследствие тя е Изабела в L’Italiana in Algeri от Джоакино Росини в театъра на Пиаченца и Марцелина в Le Nozze di Figaro с As.Li .Co и с музикалните седмици на Виченца в Театро Олимпико под диригентството на Тита Ригон. На международния фестивал на Вале д’Итрия тя изпълнява Уна Дона Ферита в операта Нур, Канзаде в Жената змия от Касела, режисиран от Фабио Луизи, г-жа Ноа в Потопът на Ной на Бритън, Мария ди Веноза от Франческо Д’Авалос, Аристео в L’Orfeo от Луиджи Роси и Форесто в Разочарованата амбиция на Леонардо Лео.

Била е и гост на фестивала Белини в Катания с ролята на Нерестано в Заира и като солист алт в Меса в сол минор. В концертни изпълнения солира в Gloria, Magnificat и Stabat Mater на Вивалди, Missa Cellensis на Хайдн, Salve Regina и Stabat Mater на Перголези, Stabat Mater на Антонио Бонончини и религиозните мотети на Леонардо Лео. През сезон 2013/14 дебютира в постановка на Театро Масимо в Палермо в Nuovo Teatro Montevergini в спектакъла Летящият керван, проект около Росини и компанията pazzerelli. В Teatro San Carlo в Неапол тя изпълнява като соло контралто през 2017 г. Реквиема от Панариело по повод „Денят на паметта“, а през 2015 г. Тизба в Cenerentola на Росини под диригентството на Габриеле Феро и под диригентството на Пол Курар.

През 2015 г. дебютира в Maggio Musicale Fiorentino в ролята на Вълшебницата в „Дидона и Енея“ на Стефано Монтанари под режисурата на Марина Бианки. През същата година, като победител в конкурса, тя дебютира в експерименталния театър на Сполето под диригентството на Марко Ангиус и режисурата на RICCI / FORTE в „Бъдни вечер“. През 2016 г. тя е Flora nella Traviata. Като Брадаманте дебютира в „Алсина“ на Хендел à Биел-Солотурн (диригент Тринка, Гонзалво, фон Пфейл), Улрика в „Ун Бало“ в Маскера в Сполето под диригентството на Марко Ангиус и режисиран от Стефано Монти и в театър „Верди“ в Пиза. През сезон 2017/18 Кандида успешно играе Марта в Йоланда, дирижирана от Дитер Каеги и Александър Михайлович Анисимов в Операта на Биел Золотурн, и Фарнас в Митридат в същия театър, дирижирана от Предраг Коста и Франческо Белото с голяма признателност. Концертира с произведенията на Страдела, Хендел, Вивалди, с ансамбъла Mare Nostrum. Играе Mercèdes в продукцията Carmen на Сан Карло в Неапол, през септември 2018 г. в Банкок под ръководството на Zubin Mehta между различни артистични ангажименти през същия сезон. Поканен от Haendel Festspiele в Хале през 2020 г. за солов рецитал по програма от арии за алт и изпяти заедно с големия бандонеонист, композитор и аранжор Марсело Нисинман.

 Между януари и март 2019 г. тя въплъщава главната роля на Маркиза на Мертой в Les Liaisons dangereuses un Pastiche около основните произведения на Вивалди (от Орландо, Теуцоне, Атенаида, ..) с Opera2day и 27 представления в Холандия (Утрехт, Ден Хааг, Тилбург, Девентер, Гронинген, Айндховен, ..), репертоар за алт, преразгледан от Вани Морето и дирижиран от Х. Шварцман и С. ван Вегел. Роля, която й дава наградата за най-добра певица за 2019 г. в Холандия. Кандида интерпретира Intermedi della Pellegrina в Maggio Musicale Fiorentino през пролетта на 2019 г. под ръководството на F. M. Sardeli, Магьосница в Dido & Eneas в Luglio Musicale Trapanese през лятото и отново Flora / Traviata в San Carlo в Неапол.