• +359878893489
  • ssymphonyorchestra@gmail.com
  • Sliven, Bulgaria
Константин Добройков диригент

Константин Добройков диригент

КОНСТАНТИН ДОБРОЙКОВ е главен диригент и художествен ръководител на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ от 2022. В периода 2013–2022. е диригент и част от ръководния екип на Държавна ОпераПловдив. Той е и диригент на Sofia Record Factory от 2016 насам, a през 2021 получава номинация за „Грами“ като диригент на един от издадените албуми на компанията. През 2018 Константин Добройков дебютира със Софийска филхармония, а от 2016 насам е регулярен гост-диригент в Симфоничния оркестър на Българското Национално Радио.

През 2014 започва близка колаборация с Държавна ФилхармонияКошице, Словакия, където дирижира многобройни концерти в няколко поредни сезона. Константин Добройков работи и с Радио-Симфоничния Оркестър на Словакия, Братислава, както и с водещия камерен ансамбъл на Словакия “Синфониета Братислава”. От 2011  до 2013 той е асистент-диригент на Boston Civic Symphony Orchestra, Бостън, САЩ.

Роден в семейство на музиканти, Константин Добройков започва музикалното си образование на шестгодишна възраст в НУМТИ “Добрин Петков”, Пловдив, където от 2021г. е и диригент на симфоничния оркестър. След дипломирането си в Idyllwild Arts Academy през 2003, учи ударни инструменти и оркестрово дирижиране в Oberlin Conservatory of Music. През 2010г. получава магистърска степен със специалност оркестрово дирижиране от University of North Carolina: School of the Arts. Следващите три години прекарва в обучение за докторската си степен по оркестрово дирижиране в Boston University. През 2018 Константин Добройков специализира в майсторски клас на знаменития диригент Даниеле Гати.