• +359878893489
  • ssymphonyorchestra@gmail.com
  • Sliven, Bulgaria
Линда Манчева виолончело

Линда Манчева виолончело

ЛИНДА МАНЧЕВА свири на виолончело от петгодишна вързаст. Първи учители по виолончело са баща й – цигуларят Александър Манчев и виолончелистът Руси Драгнев. Завършва с отличие ДМУ „Любомир Пипков“ и постъпва в ДМА „Панчо Владигеров“. Продължава обучението си в Кьолнската музикална академия, където се дипломира със специалности виолончело, камерна музика и музикална педагогика.

Заинтригувана от звука и интерпретацията на многобройните ансамбли за старинна музика, се посвещава на „исторически информираните изпълнителски практики“. Специализира бароково чело в Университета за изкуства в Берлин, а сред преподавателите й в областта на старинната музика са Фиби Караи, Маркус Мьоленбек, Райнер Циперлинг, Ричард Гуилт, Балаш Мате.

Лауреат е на международни конкурси за барокова камерна музика в Германия и Италия и е стипендиант на фондация Йехуди Менухин „LiveMusicNow“ от 2008 до 2010 г.

Концертира на сцената на Фестивал за старинна музика в Утрехт, Бахово Биенале във Ваймар, Фестивал Ван Васенаер в Амстердам, фестивал „Изкуството на барока“ и много други в Монреал, Токио, Санкт-Петербург, Буенос Айрес. Регулярен член е на ансамблите Les passions de l’ame (Швейцария), L’arte del mondo и Harmonie Universelle (Германия), Les Ambassadeurs ( Франция).

Живее в Берлин, където преподава виолончело в държавното музикално училище Fanny Hensel”, а през 2021 е гост-преподавател на студенти от Северна Вестфалия към Orchesterzentrum NRW. През настоящия сезон й предстоят концерти с широк репертоар от Свелинк до Моцарт в залата на Берлинска филхармония, на фестивалите в Потсдам, Шветцингер, в Швейцария, Франция, Малта и др.

Свири на бароково чело по модел “Мара” на Страдивари, изработено от Клаус Деренбах.