• +359878893489
  • ssymphonyorchestra@gmail.com
  • Sliven, Bulgaria
Мистерията Паганини

Мистерията Паганини

 
Поради наложената от РЗИ-Сливен забрана за провеждане на мероприятия в зала “Сливен“, касата НЯМА да работи до 31.10.2021 или до вдигане на забраната.
За събитието Мистерията Паганини , със солист Роман Ким (цигулка), ще бъде насрочена нова дата и зрителите ще имат право да връщат билети 10 дни преди новата дата, ако нямат възможност да присъстват.
 

21 ОКТОМВРИ 2021 /ЧЕТВЪРТЪК/
18.30 ч.
Зала “СЛИВЕН“
ул. „Георги С.Раковски“ 18-20 
8800 Сливен

ПРОГРАМА:

Франц Шуберт (1797-1828) Симфония No.8 “Недовършена“ в си минор D.759
Николо Паганини (1782-1840) Концерт за цигулка No.1 в ре мажор Оп.6

Спиращият дъха виртуоз РОМАН КИМ пристига за първи път в България. Световноизвестният цигулар ще изпълни концерт за цигулка и оркестър No.1, от Николо Паганини със Симфоничен Оркестър Сливен. Концертът е официалното откриване на творчески сезон 2021-2022 в града под сините камъни. 

Роман Ким е един от най-невероятните музиканти на нашето време. Младият виртуоз от Кьолн е известен по цялата планета заради експлозивната енергия на звука си, невероятната виртуозност, безупречната техника, чистата красота на тона си и заради специалните призматични очила, с които свири. Иври Гитлис, например, описва неговото изкуство като „едно от най-невероятните свирения, които съм чувал откакто съм се родил!“ 

Следвайки пътищата на Николо Паганини, той е способен да интерпретира „Ария“ от Бах изсвирвайки всички оркестрови партии едновременно – всъщност това, което го направи известен в YouTube още преди да започне да свири по целия свят.

Като новатор, Ким постоянно разработва нови техники и устройства, за да осъществи творческите си идеи. Изобретил е нов, собствен тип струни и от 2016,  учени от Сеул (Южна Корея) и Нойвид (Германия) провеждат изследвания и експерименти на споменатите призматични очила. Предполага се, че те провокират специфично състояние на мозъчната дейност, изостряйки сетивата и засилвайки самоконтрола.

Като композитор Роман Ким не се вписва в никакви рамки, пише и аранжира музика, която е израз на неговата емоционалност и предизвиква интерпретаторските му умения, преминавайки границите на това, което се смяташе за технически възможно на цигулката само преди няколко години…

Виртуозният изпълнител и композитор НИКОЛО ПАГАНИНИ (1782–1840) се смята за най-великият цигулар на всички времена. Той въвежда свои методи на интерпретация при свиренето на цигулка и ги развива до степен да бъде подозиран, че притежава свръхестествени качества. Паганини е в състояние да изпълни изключително трудни произведения само на една от обичайните четири струни на цигулката, като първоначално сваля останалите три и след това продължава да свири така, че сякаш звучат не един, а няколко инструмента. Паганини свири на много места из Европа и жъне големи успехи със своите собствени произведения, както и с вариации на теми от популярни опери. Композира концерти за цигулка и оркестър, някои от които остават само скицирани – освен двата му напълно завършени концерта други четири по-късно са възстановени. Композиторът оставя и 24 капричии за цигулка и няколко сонати.

Инструменталното майсторство на Паганини е така впечатляващо, че се появяват слухове (които той никога не опровергава открито), че тази си дарба цигуларят дължи на сключения с дявола договор за придобиване на необикновена гъвкавост на ръцете.

Ако човек иска да чуе едно-единствено симфонично произведение, свързано с ранната епоха на Романтизма, то това трябва да е „Недовършената симфония” на великия Франц Шуберт. 
Заглавието на симфонията се основава на това, че се състои само от две части – Allegro moderato и Andante con moto. Има запазени чернови на третата част (Скерцо), но композиторът, вероятно преценявайки, че вече е включил необходимото в двете части, прекъсва работата си по неясни причини. Композирана още през 1822 г., тази симфония е открита чак през 1860 г., а е изпълнена за първи път във Виена на 17 декември 1865 г.