• +359878893489
  • ssymphonyorchestra@gmail.com
  • Sliven, Bulgaria

ДИАН ЧОБАНОВ е един от талантливите български диригенти, чието име е известно не само в България, но и на престижни европейски сцени. Роден е в Пловдив. Завършва образованието си в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София, където учи оркестрово дирижиране при проф. Васил Казанджиев, и оперно – при проф. Иван Вульпе.


Диан Чобанов

Следва в Университет за музикално и изобразително изкуство във Виена при проф. Урош Лайович. Завършва и двете висши учебни заведения с отличие и академична степен „Магистър на изкуствата“. През 2000 година посещава майсторски клас по дирижиране при сър Колин Дейвис в Дрезден.
През 2003 г. е ангажиран от Виенската филхармония като пианист за концерти под диригентството на Сейджи Озава. Диан Чобанов е постоянен диригент на Софийската филхармония и на Камерен оркестър Шонбрун (Виена).
Той е и постоянен гост-диригент на Дохнани оркестър – Будапеща, Концерт оркестър – Будапеща и Хърватски камерен оркестър. От 2007 г. е главен диригент на Държавна опера Стара Загора, а по-късно става постоянен гост-диригент на Хърватския национален театър в Риека и Хърватския национален оперен театър в Загреб.
Диан Чобанов е бил музикален директор на „Oper Oder-Spree“ Фестивал в Нойцеле (Германия, 2001 г.) и асистент на фестивала „Wiener und Osterklangbogen“ Виена (2002 г.). Участвал е във фестивалите „Дни на австрийската музика“ в София, „Варненско Лято“, Фестивал на оперното и балетно изкуство – Стара Загора, Биенале на съвременната музика – Загреб, „Летни нощи“ – Риека (Хърватско) и други.
Диан Чобанов е носител на редица награди от международни конкурси за диригенти, включително втора награда и специална награда на конкурса „Ловро фон Матачич“ (Загреб, 2003 г).
Младият музикант има многобройни ангажименти и за звукозаписна дейност с IGNM – Международно дружество за нова музика (Австрия), Музикална агенция „IMaGE“ (Виена), Fabio d’Andrea (Лондон), Българското Национално Радио, Австрийското Национално Радио, Balkan Multimedia Center, EuroClassic MusicManagement.