• +359878893489
  • ssymphonyorchestra@gmail.com
  • Sliven, Bulgaria
Николас Крюгер диригент

Николас Крюгер диригент

Роден през 1972, внук на композитора и музиколог Анри Баро, НИКОЛАС КРЮГЕР учи пиано при легендарния Alain Planès. След това се присъединява към Националната висша музикална консерватория в Париж, където между 1992 и 2002 г. получава награди за хармония, контрапункт, съпровод на пиано, режисура на пеене, оркестрация и дирижиране. През същия период той е диригент и пианист в Orchester de Paris; той асистира на диригенти като Пиер Булез, Лорин Маазел, Армин Джордан, Франс Брюген и Волфганг Савалиш.

Редовен гост в оперни театри в цяла Франция – Лил, Дижон, Нант, Рен, Ница, Тулон, Лимож, Туркуан – както и в чужбина – Германия, Азия, Канада, той наскоро дирижира Pelléas et Mélisande от Дебюси (реж. Ерик Руф) в Дижон, La Clémence de Titus от Моцарт в Рен и Нант, Самсон и Далила от Камил Сен-Санс в Авиньон.

В симфоничния репертоар Николас Крюгер дирижира множество оркестри – Оркестъра на Оверн, Регионалния оркестър на Нормандия, Гранд Екюри, Симфоничния оркестър на Лайпциг, Камерния оркестър на Кьолн, Симфоничния оркестър на Вупертал, Фестивалния оркестър на Монреал Класика и много други.

Признат за голям познавач на музиката на Моцарт, той преподава неговата интерпретация всяка година в престижната Фестивална академия в d’Aix-en-Provence.

През сезон 2018/2019 е назначен за музикален директор и главен диригент на Лайпцигския симфоничен оркестър.

В своята еклектична кариера,  Николас Крюгер е бил асоцииран диригент на известния камерен хор Accentus (между 2001 и 2008),  печели конкурс, който му дава позицията на асоцииран диригент на престижния хор BBC Singers, с който записва няколко програми в Лондон за Radio 3. Многократно е дирижирал хоровете в Парижската и Лионската опера и на фестивала в d’Aix-en-Provence.

Неотдавна той ръководи забележителна Медея от Керубини в Операта на Дижон, приветствана от критиците като една от 10-те най-добри продукции на европейския сезон.

Николас Крюгер също е високо ценен пианист, участващ в рецитали във Франция и в чужбина. Последните му албуми със сопраните Саломе Халер (Mécénat Musical Société Générale) и Джоди Девос (Alpha Classics) и мецосопраното Албан Карер (CYPRESS), се радват на прекрасни рецензии от европейската музикална критика.