• +359878893489
  • ssymphonyorchestra@gmail.com
  • Sliven, Bulgaria

Олга Артюгина пристига в Сливен, броени дни след участието си във финала на един от най-престижните и тежки конкурси за цигулари в света – Николо Паганини (Premio Paganini) Генуа, Италия. 

Родена през 1991 в семейство на музиканти, през 2015 завършва с отличие Държавната консерватория в Санкт Петербург а през 2017 и асистентския си стаж в класа на Mихаил Гантварг. През 2018 продължава обучението си в Кралската академия за музика „Кралица София“ в Мадрид, в класа на проф. Захар Брон и в консерваторията в Лугано, Швейцария в класа на Сергей Крилов.


Олга Артюгина

Олга Артюгина е лауреат на множество престижни награди от: Международния конкурс за цигулари „Д.Ойстрах“, Международния конкурс за цигулари „А.Ямполски“, Международния конкурс „Нови имена“ в Москва, Международния конкурс „Е.Мравински”, Международния конкурс „Л.Ауер” в Санкт Петербург, Международния конкурс „Rising Stars Grand Prix“ в Берлин, Международния независим музикален конкурс „Individualis“ в Киев, XXVI Международния конкурс за цигулари «Andrea Postacchini» Фермо, Италия. Носител е и на правителствената награда на Санкт Петербург „Младежка награда на Санкт Петербург“.

Развива изключително активна дейност като солист и камерен музикант в концертни и филхармонични зали в Русия, Германия, Италия, Швейцария, Полша, Холандия, Австрия, Франция, Китай, Сърбия и Гърция и др. Сътрудничи с диригенти като М.Агрест, Р.Абдулаев, Е.Бушков, М.Голиков, З.Гугкаев, А.Канторов, А.Рибалко, А.Щайнлухт и др. През есента на 2017 по покана на Росконцерт, тя участва като солистка в турне в Югоизточна Европа.

 Олга Артюгина е редовен участник в международни музикални фестивали, включително: „Москва встречает друзей“(Русия), „Muzikale Oktober Best“ (Холандия), XII и XIV фестивал „Международна седмица на консерваториите“ (Санкт Петербург), „Bachwoche Ansbach“ (Германия) и др.

      Музикални критици и журналисти отбелязват нейния „удивително завладяващ, със своята красота и изящество звук“ („Allgäuer Zeitung“ Stadt Marktoberdorf)  и пишат за нейната „способност да сътворява ярки и дълбоки художествени образи във всяко изпълнявано произведение“ („Московская правда“). Записите на талантливата цигуларка редовно се излъчват по Всеруската държавна телевизионна и радио компания „Култура“, по немското радио SWR2 и по BR Klassik Bayerischer Rundfunk.