• +359878893489
  • ssymphonyorchestra@gmail.com
  • Sliven, Bulgaria
От Сливен до Виена

От Сливен до Виена

СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР СЛИВЕН
90-ти ЮБИЛЕЕН СЕЗОН 2022/2023

 

30 МАРТ 2023 /ЧЕТВЪРТЪК/ 
18.30 ч.
Зала “СЛИВЕН“
ул. „Георги С.Раковски“ 18-20 
8800 Сливен

 

Симфоничен концерт, част от проекта на Симфоничен Оркестър Сливен “YOUNG EUROPE / МЛАДА ЕВРОПА“

 

Георги Василев пиано 
Валерия Кравцова цигулка 
Симон Павлов диригент

 

ПРОГРАМА:

Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791)
Концерт за пиано и оркестър No.17 в сол мажор KV453
Рондо в до мажор за цигулка и оркестър KV373

 

Фриц Крайслер (1875-1962)
Прелюд и Алегро за цигулка и струнен оркестър

Фридрих „Фриц“ Крайслер е американски цигулар и композитор, роден в Австрия. Един от най-известните майстори на цигулка на своето време и считан за един от най-великите цигулари на всички времена, той е известен със сладкия си тон и изразителни фрази.

 

Стефан Икономов (1937-1994)
Симфония за камерен оркестър 

СТЕФАН ИКОНОМОВ оставя значима следа в историята на българската музика с яркия си талант на пианист, композитор и педагог и с впечатляващата си ерудиция. Роден е на 8 май 1937 г. в Сливен. Негови учители са известната пианистка и клавирна педагожка Катя Казанджиева, проф. Парашкев Хаджиев и проф. Панчо Владигеров – творци с особено силно влияние върху формирането на нашата музикална култура, които му преподават композиция. През 1960 г. Стефан Икономов завършва Московската консерватория с две специалности: пиано при големия руски музикант и педагог проф. Виктор Мержанов и композиция при проф. Евгений Осипович Меснер и проф. Анатолий Александров.

След завръщането си в България музикантът работи като асистент по хармония в Българската държавна консерватория (дн. НМА „Проф. Панчо Владигеров“), а от 1964 г. до края на живота си преподава четене и свирене на партитури. От 1988 г. е доцент, а през 1994 г., само месеци преди смъртта си, получава и професорска титла. 

Творческият път на Стефан Икономов е белязан от необикновено трудолюбие, вдъхновение, посветеност на изкуството и ярки сценични изяви. Той твори предимно в областта на инструменталната музика. Произведенията му се отличават с майсторска оркестрация и архитектоника, ярка образност и звуков колорит. Композиторът е съвременен и авангарден по отношение на творческите търсения и постижения, а един от източниците му на вдъхновение е българската природа, чиято красота предизвиква у него искрено възхищение и преклонение. За сравнително краткия си живот (умира на 57-годишна възраст) Стефан Икономов създава неголямо, но оригинално и ценно творчество: множество камерни опуси, произведения за симфоничен и струнен оркестър, за пиано и орган, хорови творби, музика към театрални постановки и др.