• +359878893489
  • ssymphonyorchestra@gmail.com
  • Sliven, Bulgaria
Роман Ким цигулка

Роман Ким цигулка

РОМАН КИМ е наричан Паганини на нашето време заради страстта си към експериментирането. Той свири с необичайни призматични очила и пише музика, което е рядкост сред цигуларите. Израелската легенда Иври Гитлис, описва майсторството на Ким като „едно от най-невероятните свирения, които съм чувал откакто съм се родил!“  През 2016 г. Ким печели наградата на Иври Гитлис на фестивала Пролетта на цигулката в Париж.

През 2018 г. албумът му Kimpossible е издаден от лейбъла Дойче грамофон


Роман Ким е роден в Казахстан в семейство с татарски, беларуски и корейски произход. Той получава първата си цигулка на петгодишна възраст и на седем години, вече печели първи награди в национални конкурси. Учи в Централното музикално училище в Москва от 2000 до 2008 при Галина Турчанинова и е стипендиант на фондация „Мстислав Ростропович“. Той печели първия международен руски ротариански детски музикален конкурс през 2002 и е вицешампион в националното телевизионно предаване SuperStar KZ Сезон 1 2003-2004 в Казахстан. Учи при Максим Венгеров и посещава майсторски класове при Мидори Гото, Люис Каплан, Мириам Фрид и Гидон Кремер. 

През 2008, на 16 години, Роман Ким е приет в Музикалния университет в Кьолн, където учи при Виктор Третяков. През 2012 печели първата награда на 28-мата Valsesia Musica в Италия. Като победител в международния музикален конкурс в Кьолн (2011), той свири с радио оркестъра на WDR в Кьолн. Ким свири на цигулка  Джузепе Гуарнери (Кремона, 1695), собственост на фондация Deutsche Stiftung Musikleben.

Ким е специалист по цигулкови концерти от романтичната епоха и виртуозни произведения за цигулка. Той изучава задълбочено техниката на легендарния цигулар Николо Паганини и подобно на Паганини създава нови аранжименти на различни музикални произведения. Друг негов източник на вдъхновение е Джими Хендрикс. Версията на Ким на „Ария на сол струна“ от Бах му носи международно признание през 2011 и е гледана близо 700 000 пъти в YouTube. Ким е известен с носенето на призматични очила, които сам е изобретил през 2014, за които се смята, че подобряват фокуса и концентрацията.