• +359878893489
  • ssymphonyorchestra@gmail.com
  • Sliven, Bulgaria
Сион Найман виолончело

Сион Найман виолончело

Сион Найман е един от най-обещаващите млади виолончелисти не само у нас, но и в световен план. Роден е през 2002 в Антверпен, Белгия.
Още в ранна детска възраст пее в Българският Православен хор „Осанна“ под ръководството на Елица Христова и композитора Георги Попов.
На 6 години е приет в класа по виолончело на Даниела Черпокова в Национално Музикално Училище „Л. Пипков“, София.
Първият му конкурс по чело е през 2013 година в Пловдив. Освен с 1ва награда, той е удостоен със специалната награда за изключителен музикален и артистичен талант, дадена му от Съюза на музикалните и танцови дейци. Половин година по-късно, (2014 г.) печели и 1ва награда на известният международен конкурс за челисти „Карл Давидов“ в Кулдига, Латвия.
Като млад музикант работи с международно известни музиканти и педагози, като: Стефан Попов, Владимир Перлин, Доменик дьо Вилиенкур, Денис Северин, Кирил Родин, Жером Перно, Лазло Феньо, Тролс Сване и др. През 2016 г. Сион става част от класа на професор Ромен Гариу, в Консерваторията в L’Hay les Roses, Франция.
Сион участва в много музикални академии и фестивали в Белгия, Холандия, Швейцария, Италия, Германия, Чехия и България и др., като солист и камерен изпълнител.
През 2016 със своя струнен квартет „Кодам“ печели първа награда в Международен Младежки Музикален Конкурс „Надежди, Таланти, Майстори“, в гр. Добрич.
През 2018 г. Отново със струнен квартет „Кодам“ става лауреат на конкурса „Концертино Прага“ и изнася концерти в Прага и Южна Бохемия, Чехия.
Същата година Сион печели 2ра награда в големият международен челов конкурс „Карл Давидов“ в Кулдига, Латвия.
През 2019 г. като солист Сион печели 1ва награда на Международният конкурс „Добрин Петков“, Пловдив.


Същата година е удостоен с 1ва награда на големият международният конкурс за солови изпълнители „Концертино Прага“ и през Юни свири в престижната зала „Дворжак“ в Пражкия Рудолфинум със Симфоничния оркестър на Чешкото радио. След, което с други лауреати участва в турне из Южна Бохемия, Чехия в най-престижните зали.
През 2019 Сион участва в два големи музикални фестивала в Холандия и Италия, където се среща и работи с изтъкнати професори като Йерун Роулинг /Jeroen Reuling/, Франсоа Ги /François Guye/, Густав Ривиниус /Gustav Rivinius/, Давид Герингас /David Geringas/.
След успешните си конкурсни представяния Сион е част от лауреатите на престижната организация ЕMCY
/Съюз на Европейските музикални конкурси/ и през Декември 2019 е поканен от ансамбъла за съвременна музика „Ensemble Modern“, да участва в Европейското им турне.
В България е активно свирещ, като солист и камерен изпълнител. Участва в летния фестивал „Опера в парка“ 2019 , като солист на Младежка фиохармония София, в „Концерт на Възглавници“ с пианистката Венета Нейнска, в Благотворителен концерт с „Лия Петрова и приятели“ и много други.
През 2020 Сион е номиниран от Фондация „Стоян Камбарев“, за наградата „Полет в изкуството“ и е техен стипендиант.