• +359878893489
  • ssymphonyorchestra@gmail.com
  • Sliven, Bulgaria
Цанислав Петков диригент

Цанислав Петков диригент

ЦАНИСЛАВ ПЕТКОВ е един от най-младите диригенти в България и е един изключително вдъхновяващ млад човек. Той е роден в гр. Русе и завършва НУМСИ „проф. Панчо Владигеров” гр. Бургас, със специалност пиано, в класа на Юлия Ненова. Участва активно в продукциите и концертите на училището и се отличава с високите си постижения на национални и международни конкурси. Участва също и в майсторски класове на проф. Паоло Поличи /Италия/, проф. Тамара Подубная /Русия/, проф. Марина Капацинская /България/, проф. Панчо Владигеров /Германия/ и други.Маестро Петков завършва магистратура по оперно и симфонично дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ София в класа на проф. Пламен Джуров. Още като студент с премиерата на мюзикъла „Достатъчно” прави своя дебют на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски”. През сезон 2013/2014 е стажант-диригент на Симфониета Видин. 

Днес той може да се похвали със завидна кариера като диригент. Успоредно с работата си в Държавна опера Бургас е главен диригент на Камерен оркестър Хасково. Музикантите от симфоничния оркестър го наричат с многозначното – „Сезонът на надеждата„. Наричат го така не само заради работата му с музикантите, не само заради това, че помага за възраждането на симфоничния оркестър в Бургас, но и заради мисионерската задача, с която популяризира класическата музика сред подрастващите.

Изключително отдаден на изкуството, Цанислав се е захванал с образователната мисия, защото е твърдо убеден, че вкусът се култивира, а „децата са в основата на всички посоки на света и на всяко добро начало„. Маестро Петков е диригент-постановчик на най-атрактивната опера за деца в репертоара на Държавна опера – Бургас – „Пинокио“ на Александър Йосифов. А на 16 май за втори път се включва в детската образователна програма на Софийска филхармония.