• +359878893489
  • ssymphonyorchestra@gmail.com
  • Sliven, Bulgaria
VIOLINO d’AMore

VIOLINO d’AMore

17 ФЕВРУАРИ 2022 /ЧЕТВЪРТЪК/
18.30 ч.
Зала “СЛИВЕН“
ул. „Георги С.Раковски“ 18-20 
8800 Сливен

Кремена Оксенкруг цигулка

 

Violino d’AMore е звукозаписен проект, издаден през 2018 от NovAntiqua Records Модена, Италия. Компактдискът включва 6 концерта за цигулка и струнен оркестър, три от които са произведения от Антонио Вивалди, посветени на неговата любима ученичка в Пиетà, брилянтната цигуларка Анна Мария. Останалите три, са съвременни композиции в бароков стил, специално написани за проекта и посветени на солистката Кремена Оксенкруг, от Федерико Мария Сарделли, Антон Мартинов и Джанлука Берзанети.
Творчеството на тримата талантливи композитори потвърждава, на международно ниво, съвременността на бароковия дух, изразен в нова форма, адресирана към настоящето и към бъдещето. С този проект освен, че се допринася за създаването, публикуването и изпълнението на нови музикални произведения, се отдава и почит на жената – активната, любимата, талантливата жена…Музата. 
Освен шедьоврите на Вивалди, програмата представя и качествена нова музика, която е слушаема, привлича вниманието на публиката и има необходимия емоционален капацитет, който я прави жива.
Музикалният проект Violino d’AMore ни напомня, колко красота е била зачената в миналото и  допринася за бъдеще, в което тя все още е основна ценност. 

 

ПРОГРАМА:

Федерико Мария Сарделли (1963)
Бароков концерт за цигулка, струнни и басо континуо в сол минор
Антонио Вивалди (1678-1741)
Концерт за виола д’АМоре, струнни и басо континуо в ре минор RV393
Джанлука Берсанети (1964)
Бароков концерт за цигулка, струнни и басо континуо в ла мажор
Антонио Вивалди (1678 1741)
Концерт за цигулка, струнни и басо континуо в си минор RV387
Антонио Вивалди (1678 1741)
Концерт за цигулка, струнни и басо континуо в ре минор RV248
Антон Мартинов (1969)
Бароков концерт за цигулка, струнни и басо континуо в сол мажор

 

“Малко е да се каже, че интерпретацията на Кремена Николова е с “главни букви“. Първото съображение, което трябва да се направи, е, че човек ясно чувства, че нeйната цигулка е в пълна хармония с бароковите стилове и по-специално с музиката на Вивалди. В нея пулсира чувствителността на интерпретатора, който е съпричастен с тези произведения, позволявайки на скъпоценния Carlo Testore от 1735 г. да пее деликатно в бавните части и да впечатлява с виртуозност, ритъм, тембрални и изразителни нюанси в бързите. Тук се откриват не само техническа стабилност, майсторство и знание за това, с което трябва да се сблъска солистката на ниво интерпретация, но и още по-големи качества – способността и’ да представи по най-добрия начин произведения, които се основават на деликатен звуков баланс (включително и тези на тримата съвременни композитори), изграден от много фина връзка между солист и оркестър. Именно тук младата българска цигуларка демонстрира, че е всестранен музикант, у когото виртуозността не се превръща в стерилна демонстрация на умения, а в източник на страстен и чувствителен прочит, изпълнен с най-добрата барокова цигулкова традиция.“

из СТАТИЯ от Андреа Бедети в италианското списание MUSICVOICE.IT